top of page

Yola Çıktım, Yürüyorum
21 Mayıs 2018, Pazartesi

Ben Kimim?

Adım Erol, soyadım Harbi. Adımın ve soyadımın bana yüklediği sorumluluklara uygun bir yaşam sürme gayretinde oldum hep…

Bir optik sektörü mensubuyum ve bu kapsamda mesleki bakımdan dört kimliğim var…

  1. Dedemden, babamdan devraldığım gözlükçü kimliğim,

  2. Bugün, ülkemizin 25 ilinde bulunan 36 şubesiyle ve dinamik 300 kişilik kadrosuyla, Türkiye’deki toplam 6,560 optisyenlik müessesesinin %86’sına kontak lens ve gözlük camı tedariği hizmeti sunan Opak Lens San. Ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı kimliğim,

  3. Optik cam, kontak lens ve lens solüsyonu üretimi, ithalatı, ihracatı yapan Cihan Medikal San. Ve Tic. A.Ş. Yönetim Başkanı kimliğim,

  4. Optisyenlik müesseselerinin günlük gelişmeleri takip edebileceği, sektöre ilişkin haberleri hızla alabilecekleri ve kendilerine yönelik projelerle kendi seslerini duyurabilecekleri haber portalı Optik Gazete’nin bağlı bulunduğu şirket olan HC Kontak Lens Deposu Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı kimliğim.

 

Bu alt kimliklerimin her birinin, bana sektöre ilişkin ayrı ayrı sorumluluk yüklediğinin farkındayım!

 

Ve ben, bu sorumlulukların bilinciyle yürüyorum…

 

Neden Yürüyorum?

 

Öncelikle halkın göz sağlığı konusunda farkındalık oluşturmak için yürüyorum!

5193 sayılı “Optisyenlik Hakkında Kanunun” birinci maddesi şöyle der: “Bu Kanunun amacı; fertlerin ve toplumun sağlığını korumak üzere, optisyen unvanının kullanılması, optisyenlik mesleğinin icra edilmesi ve optisyenlik müessesesinin açılması ve işletilmesiyle ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Bu kanun hükmüyle açıkca, sektörümüzün mensubu olan her bir kişinin “fertlerin ve toplumun sağlığını koruma” sorumluluğu net olarak ortaya konulmuştur. Diğer bir ifadeyle, fertlerin ve toplumun sağlığını koruma sorumluluğu biz optik sektörü mensupları için keyfiyet değil, bir zarurettir!

Aynı kanun kapsamında, optisyenlik müesseseleri Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği İl Sağlık Müdürlükleri tarafından denetlenmektedir. İnternet satış siteleri denetlenmedikleri için buralardan alış veriş yapan kişilerin her türlü sahte, kaçak ve süresi geçmiş kontak lens ve lens solüsyonu satın alma riski bulunmaktadır. İşte bu riskin meydana gelmemesi için yürüyorum!

 

Yine aynı kanun kapsamında, kontak lenslerin satış ve pazarlamasının da ancak göz hekimi reçetesiyle, optisyenlik müesseseleri tarafından yapılabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla, hem münhasır satış yetkisine aykırılık hem de reçetesiz işlem nedenleriyle de internetten online kontak lens satışı yapmak yasal değildir. İnternetten online yasa dışı lens satışının yaratabileceği göz sağlığı problemleri konusunda toplumda farkındalık yaratmak için yürüyorum!

Özetle, yasa dışı korsan lens satışına engel olmak için yürüyorum!

 

Yasa dışı olan, varlığını sürdürememelidir. Peki bunun için ne yapılmalı?

Öncelikle, gerçekten caydırıcı cezalar uygulanmalıdır. Düşük miktarda para cezaları bu sitelerin devam etmeleri engellemeye yetmemektedir. Bir daha açılmalarını önleyici kapatma cezaları uygulanmalıdır. Bu internet sitelerinin perde arkasındaki operatörleri optik sektörü firmaları ise, bunun tespiti halinde maaşlı mesul müdürlere değil, işletme sahibine ve yetkili yöneticilere faaliyetten men etme cezaları verilmelidir. Bu cezaların tanımlanması da yeterli değildir.

Bunların hemen uygulanmasını sağlamak, takip etmek ve denetlemek gerekmektedir.

Yasa dışı olmasına rağmen internetten kontak lens satışı yapan sitelere gerekli yasal işlemlerin uygulanmasını sağlamak için yürüyorum.

Yasaya aykırı faaliyet gösteren bazı siteler tespit edildikten sonra, bu sitelerin sahiplerinin haklarında yaptırım kararları tesis edilmesine rağmen, hukuk dışı faaliyetlerine ısrarla devam etmeye devam eden bu sitelere, tekrar etmeye devam ettikleri yeni ihlaller için daha ağır yaptırımlar (15 günlük, 30 günlük, tekrar ederse 45 günlük kapatma cezaları) verilmesine rağmen, bu ağır yaptırımlar infaz edilmemektedir! Buna dikkat çekmek için yürüyorum.

Sonuç olarak, “Korsan Lens Satışı”na bu nedenlerle hayır diyorum ve sesimi duyurmak için yürüyorum.

Ayrıca optik sektörünü ilgilendiren başka sorunlarımız da var! Bu yürüyüşümün belli günlerinde de o konulara da dikkat çekmek üzere bilgiler vereceğim. İşportada satılan okuma gözlükleri ve güneş gözlüklerinin satışına dur diyebilmemiz gerekmektedir. Yabancı sermayeli kuruluşların optik sektörüne verebileceği zararların önüne geçilmelidir. Bu noktada yerli ve bağımsız optisyenlik müesseselerini desteklemek ve olabilecek sorunlara karşı bugünden önlem almak önemlidir.

Yürüyüşüm

 

İstanbul’dan Ankara’ya 11 gün boyunca gerçekleştireceğim yürüyüşüme bugün, saat 10.00’da başladım.

Yürüyüşüm boyunca, Türkiye’de kayıtlı olan toplam 6.560 optik mağaza çalışanından toplanmakta olan imzayı, kısmetse “1 Haziran Gözlükçüler ve Optisyenler Günü”nde Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na teslim edeceğim. Sonrasında ise diğer optik sektörü çalışanları ile Ankara’da buluşup, Anıtkabir’i ziyaret edeceğim.

İstanbul’dan Ankara’ya 11 gün sürecek olan yürüyüşüm süresince yolda, optik sektörüne dair mesajlar vermeye devam edeceğim, optik sektörünün sorunlarına değineceğim ve sektör çalışanları ile buluşacağım.

İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüşüm boyunca “Yürüyüş Günlüğü”nü ve sektöre dair mesajları, fotoğrafları, canlı yayın videolarını Optik Gazete’den ve bu yürüyüşe özel olarak açılan ‘korsanlenssatisinahayir’ isimli web sitesinden takip edebilirsiniz.

Ayrıca bu yürüyüş boyunca bana destek olmak veya sektör ile ilgili düşüncesini iletmek isteyen tüm optik sektörü çalışanları, #korsanlenssatisinahayir hastagi ile sosyal medya üzerinden düşüncelerini paylaşabilirler.

Yürüyüş haberim yayınlandıktan sonra beni destekleyen meslektaşlarıma, optisyenlerimize, sevgili ortağım Sn. Turgay Coşkun'a, Sn. İsmail Uyar’a, Sn. Ercan Turgut’a, Sn Banu Baran’a, Sn. Gökhan Şahinler’e, Sn. Atilla Karip’e, Sn. Turgut Çakar’a ve Optisyen.com’a çok teşekkür ederim.

Erol Harbi

Opak Lens A.Ş.
Yönetim Kurulu Başkanı

bottom of page