Online Kontak Lens Satışı Dünyada Kabul Görüyor mu?
25 Mayıs 2018, Cuma
Şu anda, yaşadığım ve çalıştığım İstanbul’dan kilometrelerce uzaktayım ve bu yazıyı kaleme almak için kaynak arayışımda, bilgiye ve belgelere erişimimde internetten faydalanıyorum. Bu faydalanma silsilesi, hazırladığım yazının merkez ofise gönderilmesinde de yürüyüşümün sabah programı bölümünde sizlere canlı yayın yaptığım anlarda da devam ediyor.
Kabul etmek gerekir ki internet olmasaydı, bu yürüyüşü sizlere bu kadar etkin şekilde duyuramazdım. Demem o ki günümüz teknolojisi sayesinde, hayatımızı idame ettiren alanlar da dahil olmak üzere, birçok işimiz hızlandı, hatta iletişimimiz bile anlık hale geldi.
Bu kolaylıkların bizlere sağladığı artıları yadsıyamayacağım kadar, bu kolaylığın bir sınırı olması gerektiğine de inanıyorum ve internetten kontak lensin online satışının da bu sınırlama içine alınmasını istiyorum. Yönetiminde olduğum şirketlerin hepsinde en ileri teknolojik yatırımları tesis ettiren bir meslektaşınız olarak, tüm nimetlerinden faydalandığım, internetin karşısında olduğumun düşünülmesi beklenemez.
Bu arada belirtmeliyim ki şahsen, internetten online alışveriş yapmak gibi bir deneyimim yok. Gündelik hayatta da çok fazla alışveriş yapmayan biri olarak, bu gereksinimimi hala eski usulde, yani elimle hissedip, gözümle görerek, gidermeyi tercih ediyorum. Benim usulümü tercih etmeyen milyonlarca insanın sağladığı kolaylık, onlar için herhangi bir risk barındırmadığı müddetçe ticari ürünlerin internetten satışına da karşı değilim.
Kaldı ki ticaretini doğrudan bu yolla yapan birçok kişinin ve kurumun varlığı söz konusu olup; ticaret erbabının yasalara uygun davranıp, vergisini tam ödeyip, tüketiciye risk yaratmayan bir sistemle faaliyetini yürütenine, söyleyecek bir sözüm olamaz. Ancak, her durumda ve her zaman sağlık ürünlerinin internetten online satışına karşıyım.
Sağlığı ilgilendiren ürünler asla ve kat’a internetten satılmamalıdır! Nasıl reçeteli bir ilaç internetten alınmıyorsa, alınamıyorsa; kontak lens de internetten satılamaz, satılmamalı. Üstelik yasa, “kontak lens -kozmetik dahi olsa- göz hekimi reçetesi ile yalnızca optisyenlik müesseselerinden alınabilir,” hükmünü getirmişken; yasaya aykırı şekilde internetin bir optisyenlik müessesesi gibi farz edilmesi mümkün değildir.
Bu noktada aklınıza gelecek olan; “Peki o halde, hasta almış olduğu reçeteyi, internet sitesine faks ya da e-posta yoluyla gönderse ne olur? Sorusunun cevabı, 2010 yılında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından verilen ve aşağıdaki ekte yer görüş yazısında yer almaktadır. Söz konusu yazı aynen şöyledir:
“Optisyenlik müesseselerine gelen gözlük ve kontak lens reçetelerine mesul müdür tarafından işlem yapılması ve reçete kayıt defterine işlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, optisyenlik müesseselerinin mail ve faks yoluyla elde edilen gözlük ve kontak lens reçetelerini kabul edemeyecekleri ve reçetenin aslının teslim alınarak, reçete ile ilgili işlemlerin yapılabileceği hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”
Başlı başına bu yazı bile internette kontak lens satışı yapılmasının yasal olmadığını netleştiren bir husustur. Kaldı ki reçetenin gerçek olup olmadığının faks ya da e-posta ile anlamanın mümkün olmadığı unutulmamalıdır. İşte bu yüzden, reçetenin aslının -konusunun uzmanı- mesul müdür tarafından bizatihi görülmesi ve reçete kayıt defterine işlenmesinin gerektiği, TİTCK tarafından optik sektörüne, açık ve net bir şekilde bildirilmiştir.
Şimdi bizim bu haklı mücadelemize karşı çıkan bütün sesler, aynı optometri konusunda olduğu gibi, “Tüm dünyada internetten kontak lens satılıyor, bizde neden satılmasın?” diyor.
Yine aynı soruları soracağım:
Bütün dünya yapıyor diye ille de doğru mudur?
Bunu demeden önce bize uyar mı, uymaz mı diye bakıp değerlendirmek gerekmez mi?
Ve de dünya yapıyor ama yapılandan memnun mudur?
Bu bağlantılı en önemli soru da şu: Kim memnundur, kim değildir?
Tekrarla ve ısrarla dile getirdiğim bu feryatların “Testinin kırılmasından önce” yapıldığının bilinmesini istiyorum. Zira, daha da uzatmayacağım. Bu noktada bir örnek verip yazımı bitireceğim ve bu örnek Dünyadan bir örnek olacak. Bu örnekler çoğaltılabilir, arzu eden herhangi bir arama motoru aracılığıyla, kim bilir neler bulur ama bu kısa zaman diliminde, ilk bakışta gördüğüm bir örneği sizlerle paylaşacağım.
Yazının Başlığı: INTERNET FENOMENİ İLE MÜCADELE…
Bu yazı, bir kontak lens üreticisi firmanın sitesinde yayınlanmaktadır. Yazının Türkçe çevirisini yakında yayınlatacağım.
Yazıda özetle, internetten online sağlık ürünleri satışının ciddi bir tehdit haline geldiğine, kullanıcıların doktordan uzaklaşmasının yaratacağı sorunlara ve spesifik olarak optik mağazalara nasıl zarar verdiğine yer veriliyor.
Bu yazıyı yayımlayan firmanın bulunduğu ülkede ve satış yaptığı ülkelerde optometrinin yürürlükte olduğunu optometriden ve internetten kontak lens satışından ötürü toplumun sağlığının ve butik optik mağazaların nasıl etkilendiğinin, kaleme alındığını bilahare belirtelim…
Bu yazı, optik mağazaların dikkatine yazıldığı için, sizlere hitap edilmiş gibi okuyabilirsiniz…
İşte o yazıdan alıntılar: …..
“Doktorluk ya da optisyenlik gibi geleneksel profesyonel servislerin yerini online muadilleri almaya başlamıştır.”
“Hadi canım” bu cümlenin doğal cevabı olabilir. “Bizim (optometristler ve göz hekimleri kastediliyor) hastalarımız için yaptıklarımızı, internetin yapmasını hayal etmek bile imkansız.” Ancak bu soruya biraz daha yakından bakmak, ortamın dramatik şekilde değişmekte olduğunun korkutucu uyarı sinyallerini ortaya çıkarırken, bununla baş etmek için yeterince donanımlı olmayanlar geleceğin çok umutsuz olacağını düşünebilirler.…..
Ne dersiniz? Sektörümüz için bugün konusu, sadece online kontak lens satışı olan internetin, bir sonraki konu başlıklarının, okuma gözlüğü, sonra da numaralı gözlük, olacağını söylerken, sizce abartıyor muyuz?
Bakınız, dünyanın bazı ülkelerinde bu adımlardan daha da ötesine geçiliyor ve refraksiyon kusurunun tespiti olan, hekimlik hizmeti bile internet siteleri üzerinden verilmeye başlanıyor.
Yol yakınken dur demek gerekmiyor mu sizce de? ….“Kontak lens” veya spesifik bir marka hakkındaki basit bir Google araması bile, bizi algoritmik şekilde optimize edilmiş bir yığın arama sonucuna götürüyor -ki bunlardan nadiren bir kaçı kontak lens markasının web sitesi çıkabiliyor- Böyle hayati bir konuda uzman destek hizmetleri olmamasının, pahalı cadde ve sokaklarda mağazalarının bulunmamasının faydalarından yararlanan online perakendeciler, basitçe kendi yatırımlarını arayan kişilerin kolayca bulması için Google’ın arama listesinin ilk sayfasında görünmek üzere kullanabiliyorlar.
Ve sizin işinizle rekabete başlıyorlar. “Sadece 11.99 Pound’a online ucuz lensler, x Pound’dan başlayan lensler, ertesi gün teslim garantili” ve bu böyle devam ediyor.
Tanıdık geldi değil mi bu okuduklarınız? Mağazanızı kurarken yaptığınız yatırım maliyetini düşünün, üzerine bir de her ay yaptığınız operasyon maliyetlerini ekleyin… Onun çok daha azını harcayıp, arama motoru listelerinde en başa yükselen hukuksuzlar, sizin rakibiniz oluyorlar!
…..Sadece sizin hedeflerinize ve değerlerinize uygun firmalardan ürün temin ediniz. Buna internet yoluyla değil de sadece göz sağlığı uzmanları üzerinden hizmet veren firmalarla çalışmak da dahildir...
Bu da optik mağazalara verilmiş önerilerden biri. Aşina olduğunuz bu öneriyi benim de hemen her yazımda tekrarladığım malumunuz.
“Tedarikçinize dikkat edin. Bir gün gelip tedarikçiniz perakendede sizin rakibiniz olabilir!” derim.
İnternet altyapısından faydalanan firmalardan uzak durarak, onların hakkaniyetsiz ve orantısız mahiyetteki büyümelerine karşı tedbirler almak, bizim en fazla dikkat etmemiz gereken hususlardan biridir.
Sorunlarımıza ilişkin bu tür örnek çalışmalar elime geçtikçe, sizinle paylaşacağım. Çünkü ancak bilgi sahibi olursak ve bu bilgiyi isabetli yönde kullanırsak, kendimizi koruyabiliriz diye düşünüyorum.
Yola devam…
Her zamanki gibi, desteğinize çok teşekkür ederim.
Erol Harbi
Opak Lens A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı